Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ιστορία πίσω από ένα τραγούδι: Tears in Heaven

Ιστορία πίσω από ένα τραγούδι!

Tears in Heaven


Γράφει ο Γιάννης Καραίσκος


Πολλά τραγούδια εμπνεύστηκαν μετά από ένα τραγικό γεγονός. Γραμμένα με πόνο πάνω σε μια κόλα χαρτι, μια χαρτοπετσετα η ακόμα χαραγμένα σε ψύξη, καρδιά και νου.
Η μουσική πού τα ακολουθεί πότε μελωδικη και πότε άγρια σαν κραυγή, δρα σαν παυσιπονο η σαν παρηγοριά, σε δικά μας τραγικά γεγονότα και όχι μόνο. Ένας τρόπος έκφρασης αυτών των δημιουργών, πού μέσα από τη μουσική τούς εκτονωση, αποδίδουν φόρο τιμής σε έναν άνθρωπο που έφυγε από τη ζωή, κάνοντας μια κατάθεση ψυχής σε όλους εμάς. Έτσι μέσα από το δώρο των τραγουδιών τους, αυτές οι ψυχές θα ζούνε για πάντα και η μνήμη τους θα είναι ένα tattoo χαραγμένο στο νου μας. 
Ο Eric Clapton έγραψε ένα τέτοιο τραγούδι, μια μπαλάντα, μετά την απώλεια του γιου του Conor. Στις 20 Μαΐου 1991 και ώρα 11 π.μ. ο πεντάχρονος Conor Clapton έπεσε από τον 53ο όροφο πολυκατοικίας της Νέας Υόρκης και βρήκε τραγικό θάνατο. 
Tears in Heaven
Στις 20 Μαΐου 1991 και ώρα 11 π.μ. ο πεντάχρονος Conor Clapton έπεσε από τον 53ο όροφο πολυκατοικίας της Νέας Υόρκης και βρήκε τραγικό θάνατο.
Σύμφωνα με την αστυνομία, ο μικρός Κόνορ ξέφυγε για κλάσματα του δευτερολέπτου από την επιτήρηση της νταντάς του, σκαρφάλωσε στο πρεβάζι του παραθύρου και από ένα μικρό άνοιγμα που είχε αφήσει η καθαρίστρια έπεσε στο κενό. Το συνήθιζε αυτό στην Ιταλία, όπου ζούσε με τη μητέρα του. Μόνο που εκεί το παράθυρο ήταν στο ύψος του εδάφους, ενώ εδώ στον 53ο όροφο
Ο θάνατος του γιου του συγκλόνισε, όπως ήταν φυσικό, τον Clapton , ο οποίος σταμάτησε κάθε επαγγελματική του δραστηριότητα για το υπόλοιπο του χρόνου. Με τη βοήθεια του στιχουργού Will Jennings έγραψε το «Tears in Heaven», ως φόρο τιμής στον αδικοχαμένο Conor .Το τραγούδι κυκλοφόρησε σε σινγκλ στις 17 Ιανουαρίου 1992. Αρχικά συμπεριλήφθηκε στο σάουντρακ της αστυνομικής ταινίας «Rush» και στη συνέχεια στο αριστουργηματικό «Unplugged» του.
Γνώρισε αμέσως μεγάλη επιτυχία και έφθασε μέχρι το Νο2 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών, για να γίνει το πιο δημοφιλές τραγούδι του Clapton . Το 1993 επιβραβεύτηκε από τη μουσική βιομηχανία, κερδίζοντας τρία «Grammy ».
Ο Εric Clapton έγραψε στην αυτό βιογραφία το 2007. Το πιο δυναμικο από τα νέα κομμάτια ήταν το "tears in heaven". Μουσικά με στοιχειωνε πάντα το τραγούδι του Jimmy Cliff-many rivers to cross. Ήθελα να δανειστω από τις συγχορδιες, αλλά ουσιαστικά, έγραψα αυτό το τραγούδι για να ρωτήσω μια ερώτηση που είχα από τότε που έχασα τον παππού μου. Will we really meet again? . Είναι δύσκολο να μιλάς για το βάθος αυτών των τραγουδιών. Γιαυτό υπάρχουν τα τραγούδια. Η γέννηση και η δημιουργία είναι αυτά που με κράτησαν ζωντανό την πιο σκοτεινή περίοδο της ζωής μου. Όταν γυρίζω πίσω στο χρόνο και σκέφτομαι αυτά που πέρασα κυριευομαι από φόβο. Δε θα θελα να ζήσω κάτι παρόμοιο. Αυτό το τραγούδι δεν γράφτηκε για το κοινό. Το έκανα μόνο και μόνο για να μην τρελαθώ. Το έπαιζα συνέχεια ξανά και ξανά κάνοντας βελτιώσεις, ώσπου έγινε κομμάτι της ύπαρξης μου. Από τότε ο Eric Clapton δεν το συμπεριλαμβανει στις live εμφανίσεις του.

Σχόλια