Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Όμηρος ήταν γυναίκα

Ο Όμηρος ήταν γυναίκα


Γράφει η Μαίρη Σουνίου 
Από τις πληροφορίες που αξίζει να διαβάσει κάποιος είναι και αυτή . Λίγο πρωτόγνωρη αλλά γιατί να μην την εξετάσουμε ?
Ο Όμηρος -που λέτε- που συνήθως παρουσιάζεται σαν ένας τυφλός γέροντας, είναι στην πραγματικότητα εκπρόσωπος του θηλυκού φύλου.
Αυτή την άποψη ενστερνίζονται εδώ κι έναν αιώνα πολλοί μελετητές της αρχαίας γραμματείας , αλλά τα πανεπιστήμια την αποκρύπτουν σταθερά , σίγουρα επειδή θα ήταν αδιανόητα να ανήκε στο ασθενές φύλο ο συγγραφέας της Ιλιάδας και της Οδύσσειας. Εκτός από τις αναρίθμητες ανοησίες που συναντά κανείς στα διασημότερα έπη της Δύσης , δύο λεπτομέρειες μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στην πραγματικότητα ο αρχαίος ποιητής δεν είχε ιδέα για τα ανδρικά επαγγέλματα του ξυλουργού και του ναυτικού .
Στην Οδύσσεια για παράδειγμα , αναφέρεται ότι " ξύλο στεγνό και όσο πρέπει ώριμο μόνο από δέντρο που ακόμη αναπτύσσεται μπορεί να κοπεί ", πράγμα που αντιβαίνει στην κοινή λογική . Επίσης αναφέρεται ότι ένα πλοίο είναι εξοπλισμένο με πηδάλιο και στις δυο πλευρές !
Περίπου είκοσι οκτώ αιώνες μετά , δεν μπορούμε να μην μένουμε εκπληκτοι μπροστά στο γεγονός ότι έπειτα από την σφαγή των μνηστήρων της Πηνελόπης , ο συγγραφέας δεν ανησυχεί τόσο για τα πετσοκομμένα πτώματα που κείτονται στο πάτωμα του παλατιού όσο για την κατασπατάληση των τροφίμων και των ποτών . Πρόκειται μάλλον για παρατηρήσεις της οικοδέσποινας του σπιτιού .
Άλλη παραδοξότητα των δύο περίφημων ποιημάτων είναι ότι αδυνατούμε να εντοπίσουμε στον χάρτη την πατρίδα του Οδυσσέα, την περίφημη Ιθάκη της οποίας είναι βασιλιάς. Αναφέρεται ότι η Ιθάκη βρίσκεται "χαμήλά στο πέλαγος" , ότι ήταν " η πιο δυτική " από μια ομάδα νησιών που περιλαμβάνουν το "Δουλίχιον , την Σάμη και τη Ζάκυνθο τη δασωμένη ", πρόκειται επομένως για τα Ιόνια νησιά . Το θέμα είναι ότι το δυτικότερο νησί είναι η Κεφαλλονιά και όχι το νησί που ονομάζουμε σήμερα Ιθάκη ,εκτός και αν ο Όμηρος τοποθετεί αυτό το φανταστικό νησί κοντά στη Σικελία, σε αυτή την περίπτωση θα ήταν το Μαρετίμο και όχι η Ιθάκη.
Ωστόσο, το Μαρετίμο δεν αντιστοιχεί με κανέναν τρόπο στις περιγραφές του Ομήρου, ενώ δεν έχει λιμάνι από το οποίο να μπορεί να αποπλεύσει γρήγορα πλοίο με ανατολικό άνεμο , όπως έκανε ο νεαρός Τηλέμαχος όταν πήγε να επισκεφθεί τον γέρο βασιλιά Νέστορα.
Ο συγγραφέας των δύο επικών ποιημάτων δεν είχε παρά μια ασαφή εικόνα των περιοχών της Ελλάδας, πράγμα που ενισχύει την υπόθεση ότι όχι μόνο ήταν ίσως γυναίκα , αλλά ότι επίσης καταγόταν μάλλον από την Μικρά Ασία .

Σχόλια