Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Guernica: Ο πίνακας που πολέμησε τον φασισμό, 80 χρόνια μετά

Guernica: Ο πίνακας που πολέμησε τον φασισμό, 80 χρόνια μετά

έψαξε και βρήκε ο Γιάννης Καραίσκος 

Στις 26 Απριλίου του 1937, η ναζιστική Γερμανία επιτέθηκε στη βασκική πόλη της Γκουέρνικα. Μέσα σε τρεις ώρες, τα στρατεύματα κατέστρεψαν τα τρία τέταρτα της αρχαίας πόλης, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας εκατοντάδες ανθρώπους.

Η επιδρομή αυτή ήταν πρωτοφανής στη στρατιωτική ιστορία και ενέπνευσε ένα από τα διασημότερα αντιπολεμικά έργα ζωγραφικής στην ιστορία της τέχνης, τη Γκουέρνικα του Πάμπλο Πικάσο. Το έργο ήταν παραγγελία της κυβέρνησης της Ισπανίας για μια έκθεση που θα γινόταν στο Παρίσι το 1937.
Ο ισπανικός εμφύλιος ενέπνευσε πλήθος μεγάλων καλλιτεχνών της εποχής, όπως οι Pablo Picasso, Julio Gonzalez, Χουάν Μιρό, Alexander Calder, Alberto Sánchez, και José Gutiérrez Solan. Ο Πάμπλο Πικάσο είχε ξεκινήσει να δημιουργεί μία σειρά από αντι - εθνικιστικές εικόνες το 1937 με τίτλο Dream και Lie of Franco. Σύμφωνα με τον ιστορικό τέχνης Fernando Martín, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του πολέμου, μία πόλη και ο άμαχος πληθυσμός της δέχθηκαν τόσο μεγάλη επίθεση από την τακτική του φόβου και τον μηχανισμό ελέγχου της πιο απάνθρωπης εξουσίας.

Σχόλια