Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Hotel California: Ιστορία πίσω από ένα τραγούδι

Hotel California: Ιστορία πίσω από ένα τραγούδι

Γράφει ο Γιάννης Καραίσκος 
Ιστορία πίσω από ένα τραγούδι
Ο χώρος της Rock μας έχει χαρίσει άπειρα διαχρονικά τραγούδια. Τραγούδια που όσο και αν περνά ο χρόνος τα ακούς με τον ίδιο ενθουσιασμό όπως αυτόν της πρώτης στιγμής. Σε αυτά τα τραγούδια δεν χωράει ο όρος τα βαρέθηκα. Κάθε ένα από αυτά μια μικρή ιστορία.
Ιστορία των αναμνήσεων που μας ζωντανεύουν στιγμές από το παρελθόν. Ένα τέτοιο τραγούδι είναι το hotel California των Eagles. Τότε το άκουσες τυχαία στο ράδιο. Δεν ήξερες ούτε ποιο ήταν ούτε ποιοι το έπαιζαν. Δεν υπήρχε sazham. Ούτε τι έλεγαν οι στίχοι ξέραμε. Απλά μαγευόσουν από τη μουσική. Έπλαθες ιστορίες σχετικά με το τι μπορεί να έλεγαν οι στίχοι. Αν το ξανακουγες σύντομα θεωρούσες τον εαυτό σου τυχερό. Την δεύτερη φορά που το άκουσα πηγαίναμε για μπάνιο οικογενειακώς, μια παλιά κλούβα με ράδιο κασέτα. Το άκουσα τυχαία ψάχνοντας σταθμούς. Με είχε μαγέψει ξανά και χαμένος από το σόλο στην κιθάρα δε θα ξεχάσω τον πατέρα μου να μου λέει " άλλαξε το Γιάννη τι νιαουρισματα είναι αυτά". Μικρός επαναστάτης εγώ δε το άλλαξα για να μη χάσω στιγμή μην ξέροντας πότε θα το ξανακούσω. Ακόμα και τώρα το ακούω με το ίδιο πάθος. Ξέρω πλέον τους στίχους και την ιστορία του τραγουδιού που θα σας μεταφέρω. Πρωταγωνιστής του άσματος είναι ένας κουρασμένος ταξιδιώτης, που βρίσκει σαν νερό στην όαση ένα πολυτελές ξενοδοχείο και βυθίζεται μέσα στις απολαύσεις και την άνεση που αυτό του προσφέρει.
Φυσικά, το κομμάτι κέρδισε προνομιούχα θέση σε σενάρια περί Σατανισμού και μυστικών μηνυμάτων, όπως και τα κομμάτια των Led Zeppelin, σε μια προσπάθεια να αποκαλυφθούν τα «βαθύτερα νοήματα» του. Επειδή το ξενοδοχείο μπορεί να είναι ο Παράδεισος και η Κόλαση, μια καλή μεταφορά της «ροκσταρικής υπερβολής» και του πανηδονισμού στα 70ς, που γιγαντώθηκε στα τέλη της δεκαετίας.

Το εσώφυλλο του δίσκου δείχνει τη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου.
Οι Ευαγγελιστές βέβαια, από την πρώτη στιγμή πολέμησαν το τραγούδι, προσπαθώντας με συνωμοσιολογικό πάθος να βρουν το βαθύτερο νόημα που σίγουρα κατά τους ίδιους, έκρυβε. Οι ενστάσεις τους βασίστηκαν στους εξής στίχους :
This could be Heaven or this could be Hell
She lit up a candle and she showed me the way
There were voices down the corridor
We are all just prisoners here, of our own device
They stab it with their steely knives, but they just can't kill the beast
You can check-out any time you like, but you can never leave
Το μόνο που κατάφεραν ήταν να το κάνουν ακόμη πιο γνωστό. Το τραγούδι. Όχι το βαθύτερο νόημα.
Το οποίο βέβαια δεν υπήρξε ποτέ – για τους Eagles μιλάμε άλλωστε. Όπως το έχει διατυπώσει ο Don Henley: «Ήμασταν παιδιά της μεσαίας αστικής τάξης από το Midwest. Το Hotel California ήταν η δική μας ερμηνεία του πώς φανταζόμασταν τη χλιδάτη ζωή στο Λος Άντζελες. Ένα ταξίδι από την αθωότητα στην εμπειρία».
Ακόμη μια ενδιαφέρουσα ιστορία έχει να κάνει με το μέρος όπου βρίσκεται το πραγματικό ξενοδοχείο. Και πάλι, οι «υποτακτικοί» του Σατανά πρέπει να έκαναν καλά τη δουλειά τους, αφού για πολλούς το ξενοδοχείο ανήκε στον Anton LaVey, που το μετέτρεψε σε τόπο λατρείας του Σατανά. Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο LaVey είναι ο ιδρυτής της Εκκλησίας του Σατανά.

Τα «αδειάσειστα» στοιχεία για την ύπαρξη του LaVey στη φωτογραφία-εσώφυλλο του δίσκου.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η αλληγορία του κομματιού λειτουργεί τόσο καλά κι έχει τόσο βάθος, που στην πραγματικότητα πρόκειται για το Camarillo State Mental Hospital, το γνωστό ψυχιατρείο στις ΗΠΑ.
Κέρδισε το Grammy για Δίσκο της χρονιάς το 1977. Το συγκρότημα όμως δεν αποδέχθηκε το βραβείο, επειδή ο Don Henley δεν πιστεύει σε διαγωνισμούς. Την ώρα που μεταδιδόταν το γεγονός, εκείνοι έκαναν πρόβα, όπως θα διηγούνταν αργότερα.

Για παραλληλισμούς και μεταφορές δεν γνωρίζουμε, αλλά εμείς ξεκάθαρα τασσόμαστε με τον Th
e Dude.





Σχόλια