Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το φαινόμενο Halo πάνω από την Αθήνα

Το φαινόμενο Halo πάνω από την Αθήνα

ΓΡΑΦΕΙ (κείμενο / φωτογραφίες) ο Γιώργος Ρουσόπουλος 


Περιδιαβαίνοντας τα φωτογραφικά μου αρχεία έπεσα πάνω σε κάποιες photos που είχα τραβήξει πριν σχεδόν τρία χρόνια. Ήταν μεσημέρι της Κυριακής 18/05/14 τότε, όταν και κάνοντας έναν περίπατο στην πόλη παρατήρησα ένα πρωτοφανές για μένα θέαμα στον ουρανό της Αθήνας.


Αρκούσε βεβαίως καιρό αργότερα μια σχετικά σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο για να μάθω το όνομα (Halo από την ελληνική λέξη Άλως) και την επιστημονική εξήγηση του φαινομένου, αλλά θα ομολογήσω πως η πρώτη μου σκέψη εκείνο το μεσημέρι ήταν πως οι Γαλάτες μπορεί και να είχαν δίκιο που φοβούνταν μήπως τους πέσει ο ουρανός στο κεφάλι :-), καθώς ένα μεγάλο, σκούρο και σχεδόν ‘’συμπαγές’’, σφαιρικό κομμάτι του έμοιαζε σαν έτοιμο να αποκολληθεί.
Ως προς τη μορφή του φαινομένου και την επιστημονική του εξήγηση σας παραθέτω μερικά αποσπάσματα από το Wikipedia.org:


«Στη Μετεωρολογία Άλως ονομάζεται το οπτικό φαινόμενο που προκαλείται από τη διάθλαση και ανάκλαση του ηλιακού ή σεληνιακού φωτός πάνω στους παγοκρυστάλλους των νεφών….

Με τον όρο «άλως» παρατηρούνται πολλά φαινόμενα ατελή, κύρια όμως εικόνα της άλω είναι εκείνη που παρατηρείται ως μέγας κύκλος σε απόσταση (ακτίνα) 22° έως 46° από το κέντρο της πηγής (Ηλίου ή Σελήνης)….Το μέρος του Ουρανού που περικλείει η άλως είναι πάντα ασθενέστερα φωτιζόμενο σε σχέση με την υπόλοιπη έκταση….
Στα γεωγραφικά πλάτη όπως της Ελλάδας, περίπου 35° - 41° το φαινόμενο αυτό κρίνεται μάλλον ασύνηθες αλλά όχι και σπάνιο, ιδίως το καλοκαίρι και το μήνα Φεβρουάριο».
Πριν περάσουμε στο φωτογραφικό υλικό θα ήθελα να προσθέσω τα εξής: Αν και συνήθως τα ουράνια φαινόμενα γίνονται αντιληπτά σε μεγάλη έκταση στην επιφάνεια της Γης, εκείνο το μεσημέρι κινούμενος στην περιοχή ανάμεσα στον Βύρωνα και τον Υμηττό επικοινώνησα τηλεφωνικά με δύο ανθρώπους – ο ένας βρισκόταν περίπου 8 χιλιόμετρα βορειότερα και ο άλλος πάνω κάτω στην ίδια απόσταση αλλά στα νότια, όμως και οι δύο μου είπαν πως από εκεί που βρίσκονταν δεν έβλεπαν τίποτα το παράξενο στον ουρανό. Τέλος, ίσως και επειδή εκείνη την Κυριακή είχαμε Δημοτικές Εκλογές, εξαιρουμένου ενός γνωστού ειδησεογραφικού site το φαινόμενο πέρασε σχεδόν απαρατήρητο στο διαδίκτυο. Έτσι, και επειδή είμαστε στον Φεβρουάριο και ποτέ δεν ξέρει κανείς, σκέφτηκα πως θα ήταν καλό να μοιραστώ την εμπειρία μου μαζί σας ώστε αν σας τύχει να μην αισθανθείτε σαν κι εμένα… Γαλάτες.

Σχόλια