Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΟΙ 8 ΑΓΑΠΕΣ ...

ΟΙ 8 ΑΓΑΠΕΣ ...


Γράφει η Κατερίνα Σουνίου 



Μία από τις επικρατέστερες θεωρίες μέχρι τώρα που αφορούν στην αγάπη είναι αυτή του Sternberg και ονομάζεται " Τριγωνική θεωρία Αγάπης " . Σύμφωνα με τον Sternberg η αγάπη αποτελείται από τρία βασικά συστατικά : Συναισθηματική Εγγύτητα , Πάθος, Δέσμευση. 

Η Συναισθηματική Εγγύτητα 

εμπεριέχει συναισθήματα όπως στοργή , μοίρασμα ,επικοινωνία και υποστήριξη . Αρχικά, είναι πολύ έντονη και αυξάνεται σταθερά . Μετά παύει να έχει την αρχική ένταση. 

Το Πάθος 

έχει να κάνει με τη σωματική διέγερση και είναι η πρωταρχική πήγή έντασης της αγάπης . Δημιουργεί έντονα συναισθήματα . 

Η Δέσμευση 

είναι η απόφαση αν αγαπάς κάποιον αλλά και ο βαθμός στον οποίο ΄δεχεσαι να το κάνεις αυτο μακροχρόνια . Στην αρχή της σχέσης απουσιάζει αυτο το στοιχείο , αλλά μετά την πρώτη επαφή και καθώς προχωράει η γνωριμία αυξάνεται σταθερά . 


Τώρα , εαν συνδυαστούν τα προηγούμενα συστατικά της αγάπης μπορούν να μας δώσουν οχτώ διαφορετικά είδη αγάπης : 

Τη ΜΗ ΑΓΑΠΗ 

εδώ υπάρχει έλλειψη των τριών βασικών στοιχείων που είναι όπως προείπαμε τα : Συναισθηματική εγγύτητα, Πάθος και Δέσμευση .  

ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ

εδώ μόνο η συναισθηματική εγγύτητα είναι παρούσα. Αναφερόμαστε κυρίως στη συμπάθεια που μπορεί να έχουμε ως προς ένα συμφοιτητή μας ή συνάδελφό μας π.χ. 

Η ΑΝΩΡΙΜΗ ΑΓΑΠΗ 

η οποία  εμπεριέχει  πολύ πάθος και είναι αυτό που αποκαλούμε "κεραυνοβόλος έρωτας" .

Η ΑΔΕΙΑ ΑΓΑΠΗ 

στην οποία υπάρχει έντονα το στοιχείο της δέσμευσης , αλλά απουσιάζουν όλα τα άλλα, π.χ. δύο σύντροφοι έχουν απομακρυνθεί ψυχικά και σωματικά αλλά μένουν μαζί από συνήθεια ή για χάρη των παιδιών . 

Η ΡΟΜΑΝΤΙΚΗ ΑΓΑΠΗ 

σε αυτήν απουσιάζει αρχικά η δέσμευση αλλά υπάρχει η συναισθηματική εγγύτητα και το πάθος, όπως σε ενα καλοκαιρινό έρωτα . Η ρομαντική αγάπη παραχωρεί τη θέση της στην συντροφική αγάπη .

Η ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΗ ΑΓΑΠΗ 

που παρόλο που είναι έντονη η συναισθηματική εγγύτητα αλλά και η δέσμευση , λειτουργούν σε βάρος του πάθους  που σβήνει με την πάροδο του χρόνου όπως, για παράδειγμα, σε μια σχέση ή ένα γάμο πολλών ετών . 

Η ΠΑΙΔΑΡΙΩΔΗΣ ΑΓΑΠΗ

εδώ απουσιάζει  εντελώς η συναισθηματική εγγύτητα γιατί εδώ το άτομο βιάζεται να δεσμευτεί λόγω ακόρεστου πάθους. Εδώ ανήκουν τα άτομα που παίρνουν παρορμητικές αποφάσεις, όπως αυτά που μέσα σε ένα μήνα γνωριμίας αποφασίζουν να παντρευτούν.  

και τέλος 

Η ΤΕΛΕΙΑ ΑΓΑΠΗ 

όπως δηλώνει και το όνομά της, όλα τα συστατικά της αγάπης είναι παρόντα. Αυτό αφορά σε ειδικές και ξεχωριστές σχέσεις όπου και οι δύο σύντροφοι δουλεύουν πάνω στη σχέση, νιώθουν κοντά ο ένας στον άλλον , έχουν συνειδητά  δεσμευτεί , αλλά παράλληλα , με διάφορους τρόπους και τεχνικές ( που έχουν εντοπίσει κατά καιρούς ) κρατάνε τη φλόγα ζωντανή. Τα ζευγάρια με αυτού του είδους την αγάπη είναι πολύ σπάνια. 


Οι περισσότερες σχέσεις αγάπης πέφτουν ανάμεσα στις κατηγορίες και είναι ένα κράμα των παραπάνω . 

Θέλω να πιστεύω πως ήμουν κατατοπιστική και τώρα ξέρετε σε ποιο είδος αγάπης ανήκετε και τι μπορείτε να περιμένετε από αυτήν ή ποια αγάπη θέλετε να βιώσετε ! 


Τα φιλιά μου 👄👄👄 Κ.

Σχόλια