Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΝΑΖΑΡΕΤ

ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΝΑΖΑΡΕΤ 


Γράφει η Μαίρη Σουνίου 



Από τα λίγα που μαθαίνεις και που αξίζουν μέσα στο ίντερνετ είναι και η παρακάτω πληροφορία , την οποία πιστεύω να την βρείτε τόσο ενδιαφέρουσα όσο την βρήκα κι εγώ .
Σύμφωνα με τους Ευαγγελιστές, ο Ιησούς γεννήθηκε στη Βηθλεέμ όπου είχαν φτάσει οι γονείς του ξεκινώντας από τη Ναζαρέτ, την "πατρίδα " του Χριστού .
Ωστόσο, αυτή η πόλη δεν αναφέρεται πουθενά στην Παλαιά Διαθήκη, παρ'ότι το ιερό κείμενο περιέχει εκτεταμένες περιγραφές της Παλαιστίνης , αλλά ούτε και στα αρχαία κείμενα που σχετίζονται με τον ιουδαισμό . Η πρώτη αναφορά σε έναν τέτοιο τόπο χρονολογείται από τον τρίτο ή τέταρτο αιώνα μ.Χ. Οι ίδιοι οι Ευαγγελιστές κάνουν αντικρουόμενες, περιγραφές της περιοχής αυτής : 

1. κατά τον Ματθαίο, βρίσκεται κοντά στη λίμνη Γεννησαρέτ - άλλη ονομασία της λίμνης Τιβεριάδος. Ωστόσο, η πόλη αυτή δεν μπορεί να είναι η σύγχρονη Ναζαρέτ, η οποία απέχει είκοσι χιλιόμετρα στην ευθεία από τη λίμνη.

2. κατά τον Λουκά , βρισκόταν πάνω σε βουνό . Ούτε αυτή είναι η άλλη Ναζαρέτ όμως . Πράγματι, αναφέρεται ότι όταν ο Ιησούς κήρυξε στην συναγωγή της Ναζαρέτ, τα λόγια του ξεσήκωσαν τέτοια  οργή που " οι συμπατριώτες του τον κυνήγησαν έξω από το χωριό και τον οδήγησαν μέχρι την κορυφή του βουνού στο οποίο ήταν κτισμένο το χωριό τους, ώστε να τον πετάξουν κάτω ". Η μεταγενέστερη Ναζαρέτ είναι πεδινή . 

3. κατά τους Ματθαίο , Μάρκο και Ιωάννη, η Ναζαρέτ του Ιησού βρισκόταν στην ανατολική όχθη της λίμνης Γεννησαρέτ, αλλά ούτε σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει αντιστοιχία με τη Ναζαρέτ που ανακαλύφθηκε πρόσφατα . 

Φαίνεται λοιπόν πως η Ναζαρέτ - ονομασία που προήλθε από την αίρεση των Ναζωραίων , των οποίων το όνομα σημαίνει " αφιερωμένοι στον Θεό " - ήταν ένας μυθικός τόπος τον οποίο επινόησαν εκ των υστέρων οι Ευαγγελιστές . Η "πατρίδα" του Ιησού του Ναζωραίου και όχι του Ναζαρηνού , όπως τον ήθελε η συνήθεια , θα έπρεπε να βρίσκεται πάνω σε βουνό και κοντά στη λίμνη της Γενησαρέτ . Αυτή η τελευταία ονομασία έχει πολλές ετυμολογίες , μια από αυτές είναι Γκε Ναζαρέτ, "Γη της Ναζαρέτ" , πράγμα που ενέπνευσε στον μύθο μιας πόλης με πολύ πιο συμβολική ονομασία που σημαίνει "το χωριό του Ναζωραίου " . 
Αυτό το χωριό θα μπορούσε να είναι τα Γάμαλα .   

Σχόλια