Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ρόκα: Ιδιότητες και οφέλη για την υγεία μας

Ρόκα: Ιδιότητες και οφέλη για την υγεία μας


έψαξε και βρήκε η Κατερίνα Σουνίου


Ρόκα:
επιστημονική ονομασία Εύζωμον το ήμερον – Eruca sativa
οικογένεια Κραμβοειδή ή Σταυρανθή

Περιγραφή

Η ρόκα είναι μονοετές και ποώδες φυτό, με καταγωγή από την νοτιοανατολική Ασία. Η άγρια ρόκα βρίσκεται αυτοφυής σε πολλές περιοχές της Μεσογείου αλλά και στην Αμερική όπου έχει εγκλιματιστεί. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το λάχανο και το μπρόκολο. Το φυτό φτάνει σε ύψος τα 80 χιλιοστά ενώ τα άνθη του είναι λευκά ή κιτρινωπά και σχηματίζουν ταξιανθίες. Ο καρπός είναι μικρός και κωνικός. Καλλιεργείται πολύ εύκολα με σπόρο. Η ρόκα είναι χειμωνιάτικο φυτό. Οι νεαροί βλαστοί και τα φύλλα της έχουν έντονη οσμή και συλλέγονται από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάρτιο, μιας και τότε είναι που αποκτούν την πιπεράτη γεύση τους, που είναι ιδιαίτερα αγαπητή σε πολλούς. Ιδανικές είναι οι ηλιόλουστες θέσεις για την καλλιέργεια της ρόκας αλλά δεν έχει πρόβλημα και στα σκιερά σημεία.

Συστατικά της Ρόκας

Η ρόκα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες αλλά και σε βιταμίνες όπως Κ, Α και C, Β9, καροτίνη, γλυκοσίδες, ταννίνες, αλκαλοειδή και φλαβονοειδή. Περιέχει, επίσης, σημαντικά μέταλλα όπως ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο και ιώδιο. Είναι πλούσια σε χλωροφύλλη. Μία κούπα ρόκα περιέχει 19 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος, ενώ έχει μόνο 5 θερμίδες!

Ρόκα: Ιστορία και παράδοση

Η ρόκα είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Ανήκει σε αυτά που ο Θεόφραστος ονόμαζε επίσπορα (δηλαδή που μπορούν να σπαρθούν πολλές φορές το χρόνο).
Η αρχαία ονομασία του φυτού “εύζωμον” διατηρήθηκε παραφθαρμένη μέχρι τις μέρες μας “αζούματο”. Οι αρχαίοι θεωρούσαν τη ρόκα αφροδισιακή, αυξάνοντας την ποσότητα του σπέρματος και της σεξουαλικής ορμής αλλά και φάρμακο για τα μάτια. Πίστευαν ακόμη ότι προστατεύει από τα δαγκώματα σκύλων. Ο Φλωρεντίνος αναφέρει ότι εκείνοι που επρόκειτο να υποστούν την τιμωρία του μαστιγώματος, έπιναν ένα ποτήρι κρασί μέσα στο οποίο είχαν βάλει ρόκα. Έτσι οι πόνοι ήταν πιο υποφερτοί.

Θεραπευτικές δράσεις και χρήσεις

-η ωμη ρόκα διεγείρει την όρεξη
-έχει διουρητικές και τονωτικές ιδιότητες
-σχετίζεται με την καλή υγεία των οστών, αυξάνοντας την απορρόφηση του ασβεστίου, χάρη στην βιταμίνη Κ που περιέχει
-Η αύξηση της κατανάλωσης της ρόκας, μειώνει τον κίνδυνο για χρόνια νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και προβλήματα που αφορούν την καρδιά
-κατά του καρκίνου, εξαιτίας των πολλών αντιοξειδωτικών που περιέχει
-κατά του καρκίνου του προστάτη, του στήθους, του τραχήλου της μήτρας, του παχύ εντέρου και των ωοθηκών
-δρα ως αντιβακτηριδιακό και αντισκορβικό
-καθαρίζει το αίμα και βοηθά στην πέψη
-βοηθά στην αύξηση της αιμοσφαιρίνης στο αίμα, απομακρύνει τη χοληστερόλη και επιπλέον, ενισχύει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων
-ενάντια στην εκφύλιση της ωχρής κηλίδας
-βοηθά στη σταθεροποίηση του μεταβολισμού και στο χάσιμο βάρους
-μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα
-κάνει καλό στο κρυολόγημα

Άλλες χρήσεις

Η ρόκα τρώγεται μόνη της ή συνοδεύει άριστα, όλες τις ωμές σαλάτες (ντομάτα, μαρούλι, λάχανο, κλπ). Συνδυάζεται επίσης πολύ ωραία με τα ζυμαρικά.
ενδιαφέροντα
-Από τα σπόρια του φυτού λαμβάνεται ένα ελαφρώς καυστικό έλαιο που χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική
– Ο Διοσκουρίδης έλεγε ότι τα πράσινα μέρη και ο σπόρος της ρόκας αν καταναλωθούν σε μεγάλη ποσότητα, προκαλούν ισχυρή σεξουαλική επιθυμία
-Στα Ρωμαϊκά χρόνια χρησιμοποιούσαν τη ρόκα σαν παυσίπονο
Photo: Author/Depositphotos
Προφυλάξεις
Η υπερκατανάλωση της ρόκας μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο

Σχόλια