Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το κοινό πρόσθετο Ε171 ρίχνει τις άμυνες του οργανισμού - Σε ποια προϊόντα βρίσκεται

Το κοινό πρόσθετο Ε171 ρίχνει τις άμυνες του οργανισμού - Σε ποια προϊόντα βρίσκεται

έψαξε και βρήκε ο Στέλιος Διαμαντής 

Η ικανότητα του λεπτού εντέρου να απορροφά θρεπτικά συστατικά και να λειτουργεί ως φραγμός για τους παθογόνους μικροοργανισμούς μειώνεται σημαντικά λόγω της χρόνιας έκθεσης σε νανοσωματίδια διοξειδίου του τιτανίου, ένα συστατικό ευρύτερα γνωστό ως Ε171, σύμφωνα με νέα έρευνα που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Μπιγκχάμπτον της Νέας Υόρκης.



Η έρευνα έρχεται να υποστηρίξει τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με την επικινδυνότητα του εν λόγω πρόσθετου, καθώς τον περασμένο μήνα Γάλλοι επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωπονικών Ερευνών ανακοίνωσαν ότι το Ε171 έχει πιθανώς καρκινογόνο δράση.
Στο πλαίσιο της νέας έρευνας, η οποία παρουσιάζεται στην επιθεώρηση NanoImpact, οι ερευνητές εξέθεσαν μια πρότυπη καλλιέργεια κυττάρων του λεπτού εντέρου σε νανοσωματίδια διοξειδίου του τιτανίου, προσομοιώνοντας την οξεία και τη χρόνια έκθεση ενός οργανισμού στο πρόσθετο –ποσότητα αντίστοιχη με αυτή που λαμβάνεται από ένα γεύμα σε διάστημα τεσσάρων ωρών ή από τρία γεύματα σε διάστημα πέντε ημερών αντίστοιχα.
Η οξεία έκθεση στο Ε171 δεν φάνηκε να συνδέεται με εμφανείς αλλοιώσεις, ωστόσο η χρόνια έκθεση μείωσε δραστικά τις μικρολάχνες στην επιφάνεια των κυττάρων του εντέρου. Οι μικρολάχνες είναι μικροσκοπικές προεκβολές που βρίσκονται επάνω στις κυτταρικές μεμβράνες. Όσο λιγότερες είναι οι μικρολάχνες στα κύτταρα, τόσο περισσότερο αποδυναμώνεται ο εντερικός φραγμός, επιβραδύνεται ο μεταβολισμός και απορροφώνται δυσκολότερα πολύτιμα συστατικά όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και τα λιπαρά οξέα.
«Το διοξείδιο του τιτανίου είναι ένα κοινό πρόσθετο στα τρόφιμα και το καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες εδώ και πολλά χρόνια» αναφέρει η Γκρέτσεν Μάλερ, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μπιγκχάμπτον. «Μην ανησυχείτε, δεν θα σας σκοτώσει» προσθέτει με έμφαση η καθηγήτρια, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι έχει έναν ήπιο αντίκτυπο για τον οργανισμό «και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το γνωρίζει ο κόσμος».
Πού βρίσκεται το Ε171
Το διοξείδιο του τιτανίου χρησιμοποιείται σε ευρύ φάσμα προϊόντων, όπως σε χρώματα, χαρτικά, πλαστικά και αντηλιακά. Βρίσκεται επίσης σε οδοντόκρεμες, καθώς διευκολύνει τη διαδικασία της τριβής που χρειάζεται για τον καθαρισμό των δοντιών.
Όσο για τα τρόφιμα, το Ε171 χρησιμοποιείτε σε ορισμένα αρτοποιήματα, σε σοκολάτες, σε αποβουτυρωμένα γάλατα, σε τσίχλες και σε σως όπως η μαγιονέζα.
«Για να περιορίσουμε την έκθεση στα νανοσωματίδια διοξειδίου του τιτανίου πρέπει να αποφεύγουμε κυρίως τα επεξεργασμένα προϊόντα και ιδίως τα ζαχαρωτά (τσίχλες, καραμέλες κ.λπ.), καθώς εκεί βρίσκονται τα νανοσωματίδια σε μεγαλύτερες ποσότητες» αναφέρει η Μάλερ.

Παλαιότερο Άρθρο έλεγε..:

Πιθανώς καρκινογόνο το πρόσθετο Ε171, σύμφωνα με νέα έρευναΜια πρόσθετη ουσία, το διοξείδιο του τιτανίου, γνωστό και ως Ε171, που χρησιμοποιείται ευρέως σε οδοντόπαστες, τρόφιμα και άλλα προϊόντα, μπορεί να είναι καρκινογόνο, σύμφωνα με μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα.
Πειράματα σε ζώα (αρουραίους) έδειξαν ότι η ουσία προκάλεσε προκαρκινικές αλλοιώσεις του παχέος εντέρου σε ποσοστό 40% των πειραματόζωων που την έλαβαν μαζί με το νερό τους. Οι αλλοιώσεις αυτές δεν ήταν κακοήθεις, αλλά μπορεί να γίνουν σταδιακά.
Το Ε171 χρησιμοποιείται σε γλυκά, σοκολάτες, μπισκότα, τσίχλες, αντηλιακά, οδοντόπαστες, χρώματα και άλλα καταναλωτικά προϊόντα.
Προηγούμενες έρευνες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) είχαν δείξει ότι η εισπνοή του Ε171 μπορεί να είναι καρκινογόνος. Όμως η νέα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβαίνει και όταν η ουσία εισέρχεται στον οργανισμό από το στόμα και το στομάχι.
Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωπονικών Ερευνών της Γαλλίας, με επικεφαλής τον δρα Ερίκ Ουντό του Πανεπιστημίου της Τουλούζης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Scientific Reports, σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph, έδωσαν σε αρουραίους να πιουν νερό με Ε171 επί 100 μέρες, σε ποσότητα ανάλογη με αυτήν που λαμβάνουν οι άνθρωποι μέσω τροφών, καλλυντικών κ.α.
Το Ε171 απορροφήθηκε από το έντερο και πέρασε στο αίμα, μέσω του οποίου εξαπλώθηκε σε άλλα σημεία του σώματος. Οι προκαρκινικές αλλοιώσεις (σαν πολύποδες) εμφανίστηκαν σε τέσσερα ζώα στα δέκα που είχαν πιει νερό με την εν λόγω ουσία, αλλά σε κανένα πειραματόζωο που δεν είχε πιει νερό με Ε171. Επίσης, το Ε171 φάνηκε να εξασθενίζει το ανοσοποιητικό σύστημα των ζώων.
Προς το παρόν, είναι ασαφές κατά πόσο αυτά τα ευρήματα έχουν ισχύ και στους ανθρώπους. Οι ερευνητές, πάντως, προειδοποίησαν ότι το Ε171 πιθανώς αποτελεί πηγή μεγαλύτερης ανησυχίας για τα παιδιά που καταναλώνουν πολλά γλυκά.
Ήδη η γαλλική κυβέρνηση διέταξε άμεση έρευνα για την ασφάλεια του Ε171, στο πλαίσιο ευρύτερης μελέτης για την ασφάλεια των διαφόρων νανοϋλικών στη δημόσια υγεία. Τα αποτελέσματα του πορίσματος αναμένονται έως το τέλος Μαρτίου.




Πηγή:
onmed.gr

onmed.gr

Σχόλια