Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

10+1 πράγματα για το «Το μωρό της Ρόζμαρι», 50 χρόνια μετά

10+1 πράγματα για το «Το μωρό της Ρόζμαρι», 50 χρόνια μετά

έψαξε και βρήκε ο Tony Grim 

Είναι 12 Ιουνίου του 1968 όταν στις σκοτεινές αίθουσες των ΗΠΑ κυκλοφορεί μια από τις πιο ανατριχιαστικές ταινίες τρόμου και -50 χρόνια μετά- κλασικό αριστούργημα «Το Μωρό της Ρόζμαρι».

Υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Ρομάν Πολάνκσι και με πρωταγωνιστές τη Μία Φάροου και Τζον Κασαβέτη, η ταινία καταφέρνει να τρομοκρατήσει, να καθηλώσει και να σοκάρει το κοινό, χωρίς να ακολουθεί στο ελάχιστο τη συνηθισμένη «συνταγή» των ταινιών τρόμου που γεμίζουν την οθόνη αίματα, μανιακούς δολοφόνους, ειδικά εφέ, πτώματα ή τέρατα. 

Ο σκηνοθέτης καταφέρνει να δημιουργήσει μια υποβλητική ατμόσφαιρα γεμάτη σασπένς που ακροβατεί ανάμεσα στο πραγματικό και την παραίσθηση, το φως και το σκοτάδι και με το δαιμονικό στοιχείο που υπονοείται καθ' όλη τη διάρκεια της ταινίας να παίζει με το μυαλό του θεατή που παρακολουθεί προσηλωμένος το φιλμ γεμάτος ανατριχίλα.

Το ψυχολογικό θρίλερ του Πολάνσκι σημείωσε τεράστια επιτυχία στην εποχή της, έλαβε πλήθος θετικών κριτικών, τιμήθηκε με Οσκαρ και Χρυσή Σφαίρα και κατατάσσεται μέσα στις καλύτερες ταινίες τρόμου όλων των εποχών. Πενήντα χρόνια μετά και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2018, η ταινία, αλλά και η πρωταγωνίστριά της έγιναν talk of the town ξανά, λόγω της ενδυματολογικής επιλογής της Κέιτ Μίντλετον κατά την έξοδό της από το μαιευτήριο, μετά τη γέννηση του τρίτου βασιλικού μωρού. Η Δούκισσα του Κέιμπριτζ εμφανίστηκε με ένα κόκκινο φόρεμα με λευκό δαντελωτό γιακά, σχεδόν όμοιο με το φόρεμα που φορούσε η Ρόζμαρι στην ταινία. Το λες και... σατανική σύμπτωση...



Λίγα λόγια για την υπόθεση
Η γλυκιά κι αθώα όμορφη νεαρή Ρόζμαρι Γούντχαους (Μία Φάροου) έχει παντρευτεί έναν φιλόδοξο ηθοποιό, τον Γκάι (Τζον Κασαβέτης), που πασχίζει να κάνει καριέρα. Μετακομίζουν μαζί στο νέο τους σπίτι, ένα επιβλητικό παλαιό κτίριο στη Νέα Υόρκη. Παρόλο που προειδοποιούν το ζευγάρι ότι το σπίτι έχει μια σκοτεινή ιστορία μαγείας και φόνων, εκείνοι αποφασίζουν να αγνοήσουν τις εικασίες και να μείνουν εκεί. Σύντομα αρχίζουν να κάνουν παρέα με τους κάπως ιδιότροπους ηλικιωμένους γείτονες από το διπλανό διαμέρισμα, Μίνι (Ρουθ Γκόρντον) και Ροµάν (Σίντνεϊ Μπλάκµερ), οι οποίοι φέρονται υπερβολικά φιλικά στο ζευγάρι, κάτι που δυσαρεστεί τη Ρόζμαρι. Αντίθετα ο Γκάι τους επισκέπτεται όλο και πιο συχνά. Οσο περισσότερο όμως ο Γκάι συναναστρέφεται το ηλικιωμένο ζευγάρι των γειτόνων, τόσο απομακρύνεται από την γυναίκα του και συγχρόνως κατακτά επαγγελματική επιτυχία. Λίγο αργότερα η Ρόζμαρι μένει έγκυος μετά από μία μυστηριώδη νύχτα κατά τη διάρκεια της οποίας έχει χάσει τις αισθήσεις της και ξεκινά μια περίοδος που, ενώ θα έπρεπε να είναι ήρεμη κι ευτυχισμένη, αποδεικνύεται εφιαλτική καθώς υποψιάζεται ότι ο άντρας της και οι γείτονές τους έχουν μυηθεί στο σατανισμό και εκείνη έφερε στη ζωή το «σπόρο» του Σατανά. Η Ρόζμαρι θα καταλήξει να αμφισβητεί τα ίδια της τα λογικά - μέχρι τη στιγμή που ανακαλύπτει ότι η αλήθεια είναι πολύ πιο σκληρή. 


Trivia: 10+1 πράγματα που θέλατε να γνωρίζετε για την ταινία

1. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Ίρα Λέβιν και μάλιστα ο παραγωγός της ταινίας Γουίλιαμ Καστλ αγόρασε τα δικαιώματα του βιβλίου πριν ακόμα αυτό μπει στις προθήκες των βιβλιοπωλείων και χωρίς να το έχει διαβάσει ο ίδιος. Σατανικό μυαλό οφείλουμε να ομολογήσουμε...

2. Στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο στο Χόλιγουντ, ο Ρομάν Πολάνσκι παραμένει πιστός στο βιβλίο, μεταφέροντας στη μεγάλη οθόνη αυτούσια ολόκληρα εδάφια, διαλόγους, σκηνές ακόμα και τα χρώματα από τα ρούχα των ηρώων.

3. Σε συνέντευξή της η Μία Φάροου έχει αποκαλύψει πως στη σκηνή του βιασμού της, ο Κλέι Τάνερ που υποδύονταν τον δαίμονα ήταν εντελώς γυμνός, φορώντας μόνο (όχι το άρωμά του) αλλά τους χαρακτηριστικούς φακούς επαφής. Η Φάροου μάλιστα ανέφερε πως ο Τάνερ πέρασε ώρες να τρίβεται πάνω της μέχρι να ολοκληρωθεί η σκηνή του βιασμού και όταν τελείωσαν (τη σκηνή πάντα) εκείνος σηκώθηκε και με ένα πολύ τυπικό τρόπο της έσφιξε το χέρι λέγοντάς της «Κυρία Φάροου σας ευχαριστώ, ήταν ευχαρίστησή μου να δουλεύω μαζί σας».

4. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων η Μία Φάροου συνήθιζε να βαθμολογεί σε έναν πίνακα τους συντελεστές της ταινίας για τον καλό ή άσχημο τρόπο που της συμπεριφέρονταν κατά τη γνώμη της. Κάτι που άρχισε να κάνει και ο Πολάνσκι για εκείνη, ως αντίποινα!

5. Το φιλμ ήταν μια από τις πιο αγαπημένες κινηματογραφικές ταινίες του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, σύμφωνα με τον βοηθό και κουνιάδο του Ζον Χαρλάν

6. Για χρόνια επικρατούσε η φήμη ότι το κοντό κούρεμα της Φάροου στην ταινία ήταν δημιουργία του διάσημου κομμωτή Βιντάλ Σασούν. Τη φήμη διέψευσε η ίδια η ηθοποιός το 2012, μετά το θάνατο του Σασούν, αποκαλύπτοντας πως στην πραγματικότητα είχαν αφήσει να υπάρχει η εντύπωση αυτή ως διαφημιστικό κόλπο για την προώθηση της ταινίας. Για την ιστορία, η Φάροου είχε κόψει τα μαλλιά της κοντά, δυο χρόνια πριν την ταινία.

7. Η Μια Φάροου ήταν φανατική χορτοφάγος ωστόσο για τις ανάγκες των γυρισμάτων ο Πολάνσκι την ανάγκασε να φάει ωμό κρέας, σκηνή η οποία μάλιστα χρειάστηκε να γυριστεί αρκετές φορές.

8. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν η μόνη υπέρβαση που χρειάστηκε να κάνει η ηθοποιός για τις ανάγκες της ταινίας και του σκηνοθέτη της. Η μεγαλύτερη υπέρβαση, κατά την οποία ρίσκαρε και τη ζωή της, ήταν να διασχίσει πολυσύχναστο δρόμο της Νέας Υόρκης χωρίς να έχει κλείσει για το γύρισμα, με τα αυτοκίνητα να σταματάνε μπροστά της και να περνάνε ξυστά δίπλα της. Μάλιστα ο Πολάνσκι για να την πείσει πιο εύκολα της είπε χαρακτηριστικά: «Κανείς δεν θα χτυπήσει μια έγκυο γυναίκα».

9. Ο Γουίλιαμ Καστλ πίστευε πως η ταινία ήταν καταραμένη και ότι η «κατάρα του μωρού της Ρόζμαρι», το οποίο δεν είδαμε ποτέ, θα έπεφτε πάνω σε όλους τους συντελεστές. Επίσης έλαβε εκατοντάδες γράμματα από ανθρώπους που τον κατηγορούσαν ότι έφερε το διάβολο στον κόσμο. Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι ο ίδιος ο Καστλ νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο με πρόβλημα στα νεφρά και μέσα στο παραλήρημά του φώναζε «Ρόζμαρι, για όνομα του Θεού, άσε κάτω το μαχαίρι»! Στο ίδιο νοσοκομείο, την ίδια περίοδο βρέθηκε ο Πολωνός Κρίστοφ Κόμεντα που συνέθεσε τη μουσική της ταινίας και που τελικά πέθανε από θρόμβο στο κεφάλι. Στη λίστα με τραγικά γεγονότα πρωταγωνιστεί επίσης η φρικτή δολοφονία της συζύγου του Πολάνσκι, Σάρον Τέιτ από τη... σατανική ομάδα τους Τσαρλς Μάνσον. Η Τέιτ ήταν 8,5 μηνών έγκυος. Τέλος, ο Τζον Λένον των Beatles δολοφονήθηκε στη Νέα Υόρκη, μπροστά στο κτίριο «The Dakota», όπου είχαν γίνει τα γυρίσματα για το «Μωρό της Ρόζμαρι».

10. Το σύζυγο της Ρόζμαρι, Γκάι Γουντχάουζ, υποδύθηκε ο ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης και ηθοποιός Τζον Κασαβέτης ο οποίος δεν είχε και την καλύτερη συνεργασία με τον Πολάνσκι, καθώς διαφωνούσαν στη σκηνοθετική προσέγγιση του φιλμ. Υποψήφιοι για το ρόλο ήταν ακόμα οι: Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Γουόρεν Μπίτι και Τζακ Νίκολσον. 


10+1. Tην περίοδο που η Φάροου συμμετείχε στην ταινία ήταν παντρεμένη με τον Φρανκ Σινάτρα, ο οποίος προσπαθούσε να την πείσει να εγκαταλείψει το φιλμ, καθώς ο γάμος τους περνούσε μεγάλη κρίση. Η Φάροου τελικά επέλεξε να συνεχίσει και έτσι ο Σινάτρα τής έστειλε να υπογράψει τα χαρτιά της αίτησης διαζυγίου με το δικηγόρο του, μπροστά σε όλο το καστ. 

Σχόλια