Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

'Αλειμμα σοκολάτας χωρίς ενοχές με ελαιόλαδο και μέλι!!

'Αλειμμα σοκολάτας χωρίς ενοχές με ελαιόλαδο και μέλι!!

έψαξε και βρήκε η Κατερίνα Σουνίου 

Μην μου πείτε ότι όταν ήσασταν παιδιά δεν ανοίξατε στα κρυφά το ντουλάπι για να πάρετε εκείνο το καφετί βάζο με το σοκολατένιο πειρασμό και προσέχοντας ταυτόχρονα μην σας πάρουν χαμπάρι βουτήξατε βιαστικά το δάχτυλο για να το γλείψετε αμέσως σχεδόν ηδονικά; Κι αν μου το πείτε δεν θα σας πιστέψω. Θα σας πιστέψω όμως αν μου πείτε ότι η ίδια σκηνή επαναλαμβάνεται και σήμερα μόνον που τώρα πια δεν προσέχετε μην σας δει η μητέρα σας... Προσέχετε μη σας δουν τα παιδιά σας!!
Κι όμως, αυτός ο σοκολατένιος πειρασμός που στοίχειωνε τα όνειρά μας και μας πρόδιδε από τα υπολείμματα στα χείλη μας που δεν προλάβαμε να γλύψουμε, φαίνεται ότι δεν είναι αθώος όσο η παιδική μας ηλικία. Έχει επιβαρυνθεί με διάφορα πρόσθετα που κατηγορούνται για πολλά και τρομακτικά. Μια βόλτα στο διαδίκτυο θα σας πείσει.
Κυκλοφορούν επίσης διάφορες συνταγές για το υπέροχο σοκολατένιο άλειμμα. Δυστυχώς σχεδόν όλες περιέχουν μαργαρίνες που κι αυτές με τη σειρά τους ενοχοποιούνται για διάφορα. Έψαχνα λοιπόν για μια συνταγή που θα είχε την ένοχη γεύση ενός σοκολατένιου αλείμματος χωρίς τις ενοχές. Μου το είχε ζητήσει και η φίλη μου η Σταυρούλα εδώ και καιρό...
Τη λύση μου τη έδωσαν και πάλι τα αγαπημένα μου ρεβίθια. Τα ρεβίθια μας βοήθησαν ήδη να κάνουμε μπράουνις, νηστίσιμη μαγιονέζα χωρίς αυγό και σοκολατένια μους και πάλι χωρίς αυγό. Το καλοκαίρι τα απολαύσαμε σε ρεβιθοκεφτέδες και σε μια άλαδη σαλάτα με άλαδη μαγιονέζα. Τελικά όσο τα ... ταλαιπωρούμε, αυτά τόσο μας δείχνουν τις χάρες τους.
Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι τα ρεβίθια είναι μια από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης μεγάλης βιολογικής αξίας, ισάξιας του κρέατος, το οποίο θεωρείται ότι μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως. Είναι πλούσια πηγή σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, φολικό οξύ, βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β6, Β12, C, νιασίνη, άλατα, ασβέστιο, σίδηρο μαγνήσιο, χαλκό και κάλιο.
Άλειμμα σοκολάτας με ρεβύθια θα φτιάξουμε λοιπόν σήμερα. Χωρίς φοινοκέλαια, χωρίς ακατανόητα σ΄εμάς πρόσθετα, χωρίς μαργαρίνες, χωρίς ζάχαρη. Με απλά υλικά που τα χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, με τον λατρεμένο μας ελαιόλαδο και το μυρωδάτο μέλι!
Πριν σας πω τα υλικά ας πούμε κάτι για τα ρεβύθια: για να βγει η σοκολατένια μας αμαρτία βελούδινη πρέπει να αφαιρεθεί η φλούδα από τα ρεβύθια. Εύκολο! θα πείτε. Αγοράζουμε αποφλοιωμένα ρεβύθια. Όσο κι αν έψαξα για να βρω πώς αποφλοιώνονται, δυστυχώς δεν τα κατάφερα. (Παρακαλώ αν γνωρίζει κάποιος, ας μας πει.) Σκέφτομαι όμως ότι η οποία επεξεργασία δεν μπορεί παρά να είναι επιβαρυντική. Για το λόγο αυτό προτίμησα αναποφλοίωτα ρεβίθια. Σεις, πράξτε όπως νομίζετε καλύτερα.
Θα χρειαστούμε:

400 γρ. ρεβύθια (έβρασα μια κούπα του νεςκαφέ και περίσσεψε μια χουφτίτσα)
1 κ.σ. ταχίνι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 της κούπας κακάο
2/3 της κούπας μέλι
4-5 κ.σ. ρεβυθόζουμο από αυτό που έβρασαν τα ρεβίθια

Από βραδύς βάζουμε τα ρεβίθια να φουσκώσουν. Την επομένη πετάμε το νερό που φούσκωσαν, τα τρίβουμε με τα χέρια για να φύγουν όσες φλούδες γίνεται και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με τρεις κούπες νερό και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά. Στραγγίζουμε τα ρεβίθια και κρατάμε το νερό.
Αφήνουμε τα ρεβίθια να κρυώσουν, τα σκουπίζουμε με μια πετσέτα και αφαιρούμε όσες φλούδες έμειναν. (Αυτός είναι ο τρόπος της προκομένης. Παρακάτω θα δούμε και τον τρόπο της τεμπέλας που ακολούθησα εγώ).


Βάζουμε τα ρεβίθια μαζί με τα υπόλοιπα υλικά το μπλέντερ και πολτοποιούμε πάρα πολύ καλά. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ρεβιθόζουμο ακόμη για να πετύχουμε τη σωστή πυκνότητα.


Αν έχουμε αφήσει τις φλούδες περνάμε τον πολτό από σίτα ή σινουά και έτοιμο! Τόσο δύσκολα...


Το βάζουμε σε γυάλινο βάζο και το διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι 10 μέρες.


Το σοκολατένιο μας άλειμμα είναι υπέροχο πάνω σε ψωμί με ή χωρίς βούτυρο, αλλά μπορεί να μπει σε κρουασάν, τοστάκια, κέικ ή ακόμη και σε παγωτά!
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με ακολουθήσετε στο Google, εφόσον έχετε λογαριασμό στο Google ή γράψετε το e-mail σας στο κουτάκι επάνω δεξιά και να πατήσετε “Submit” ή να ακολουθήσετε την ομάδα μου στο Facebook "Κολατσιό!!" Έτσι θα ενημερώνεστε αμέσως για κάθε καινούργια συνταγή. Κι αν νομίζετε ότι αξίζουν μια κοινοποίηση πατήστε ένα από τα κουμπάκια κάτω αριστερά ώστε να κοινοποιηθεί αμέσως όπου θέλετε! Σας ευχαριστώ!


Να είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!

Αλέκα Ν.

Πηγή

Σχόλια